Δημόσια έγγραφα

Δημόσια έγγραφα, αποτελέσματα και αποτελέσματα του προγράμματος FIELDS

Σύστημα διαχείρισης μάθησης

Ανακαλύψτε το μέλλον της γεωργικής εκπαίδευσης με το Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης FIELDS! Προσαρμοσμένη για αγρότες, δασολόγους, φοιτητές και επαγγελματίες, η πλατφόρμα μας προσφέρει εξατομικευμένες μαθησιακές διαδρομές, πρωτοποριακές ενότητες και βιώσιμες πρακτικές. Εξερευνήστε πώς το FIELDS LMS μπορεί να ενδυναμώσει το ταξίδι σας στη γεωργία σήμερα!

Φυλλάδιο και αφίσα του έργου

Το φυλλάδιο και η αφίσα περιγράφουν τους στόχους και την επισκόπηση του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων, του σχεδίου εργασίας και των πακέτων εργασίας, των παραδοτέων, και διατίθενται στις γλώσσες των εταίρων του έργου σε έντυπη μορφή, καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του δικτυακού τόπου του έργου.

Δημόσιος δικτυακός τόπος

Η UNITO σχεδίασε και ανέπτυξε έναν δικτυακό τόπο του έργου. Παρέχει μια επισκόπηση του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων, του σχεδίου εργασίας και των πακέτων. Δημόσια παραδοτέα, υλικό επικοινωνίας και διάδοσης θα είναι διαθέσιμα για λήψη από τον ιστότοπο.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης 

Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας οι εταίροι μελέτησαν και κατέγραψαν τις διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη των στρατηγικών δεξιοτήτων και τη μελλοντική χρήση των αποτελεσμάτων του FIELDS. Μελετήθηκαν δύο επίπεδα (περιφερειακό/εθνικό και επίπεδο ΕΕ), κάθε εταίρος θα καταγράψει τις περιφερειακές και εθνικές ευκαιρίες χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας την πύλη προσφορών της ΕΕ και το υλικό των τοπικών αρχών.

Εθνικά και ενωσιακά κανονιστικά πλαίσια 

Η εργασία αυτή αποσκοπεί στην προετοιμασία της εξάπλωσης των παραδοτέων του έργου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με τις αρμόδιες κυβερνητικές και τομεακές αρχές. Οι εταίροι παρείχαν τις πληροφορίες σχετικά με τα κανονιστικά πλαίσια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Έκθεση για το σύστημα μαθητείας

Αυτή η εργασία περιγράφει το σχεδιασμό ενός προγράμματος μαθητείας λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη του CEDEFOP «Μαθητεία στις ευρωπαϊκές χώρες, μια διακρατική επισκόπηση» και τις συστάσεις του Συμβουλίου, όπως αναφέρονται στα κριτήρια του εγγράφου COM (2018/C 153/01) σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων μαθητείας.

Σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών  

Οι εταίροι ανέπτυξαν το περίγραμμα 7/10 επαγγελματικών προφίλ (τουλάχιστον ένα ανά χώρα που συμμετέχει στην κατάρτιση) (με βάση το EQF και το ECVET) που αντιστοιχούν σε επαγγελματικά προφίλ που είχαν προηγουμένως προσδιοριστεί, τουλάχιστον ένα ανά θέμα (βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση, βιοοικονομία), για δύο επίπεδα: EQF 4 (γεωργοί, δασολόγοι και ΜΜΕ) και ένα για το επίπεδο EQF 5 (φοιτητές) σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του τομέα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Κάθε περίγραμμα επαγγελματικού προφίλ θα αντιστοιχεί περίπου σε 680 ώρες, εκ των οποίων 120 online, 180 στην τάξη και 360 ως περίοδος εργασίας, με 20 επιπλέον ώρες για την αξιολόγηση, που θα επιτρέψει την πιστοποίηση EQAVET.

Μεθοδολογία κατάρτισης

Με απώτερο στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και της βιοοικονομίας, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι διδασκαλίας περιεχομένου και διαδικασιών που ενισχύουν την εκμάθηση τεχνολογικών και κοινωνικών δεξιοτήτων από τους γεωργούς. Η παρούσα έκθεση καθόρισε την παιδαγωγική προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του προγράμματος κατάρτισης προκειμένου να ενισχυθεί η εκμάθηση τεχνολογικών και κοινωνικών δεξιοτήτων από τους γεωργούς.

Εθνικοί χάρτες πορείας

Ένα από τα καθήκοντα του έργου FIELDS είναι η προσαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ στις επτά χώρες-στόχους με τη διαμόρφωση ενός εθνικού χάρτη πορείας. Το έγγραφο αυτό αποτελεί χρήσιμο ενδιάμεσο βήμα για την προετοιμασία άλλων εγγράφων/παραδοτέων του έργου FIELDS.

Ευρωπαϊκή στρατηγική

Το παρόν παραδοτέο περιγράφει το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων στη γεωργία και τη δασοκομία, το οποίο προέκυψε από ενδελεχή ανάλυση σεναρίων και διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επισημαίνει τις βασικές τάσεις, τις επιπτώσεις και τις ανάγκες σε δεξιότητες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιεράρχηση προφίλ 

Προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα προφίλ, αυτά αποσυνδέθηκαν σε σύνολο δεξιοτήτων, μίνι-ενότητες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα από έναν αγρότη, ο οποίος δεν έχει χρόνο και θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μία μόνο δεξιότητα/γνώση. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έγινε με μια προσέγγιση βασισμένη σε πολλαπλά κριτήρια σύμφωνα με τα κύρια κριτήρια
Κρισιμότητα Πόσο σημαντική είναι η δεξιότητα/γνώση για την εκμάθηση άλλων δεξιοτήτων και την ολοκλήρωση του επαγγελματικού προφίλ.
Αντίκτυπος Πώς η απόκτηση μιας συγκεκριμένης δεξιότητας θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη του τομέα.
Χρόνος Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την απόκτηση μιας δεξιότητας μέσω δραστηριοτήτων κατάρτισης.
Όγκος Πόσοι εκπαιδευόμενοι είναι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για τη δεξιότητα.
Το άθροισμα όλων των κατατάξεων της δεξιότητας, για κάθε πρόγραμμα σπουδών/επαγγελματικό προφίλ παρέχει μια συνολική κατάταξη για το επαγγελματικό προφίλ που συζητήθηκε μεταξύ των εταίρων και επέτρεψε την ταξινόμηση των επαγγελματικών προφίλ

Ανάλυση τάσεων και σεναρίων

Το παρόν παραδοτέο παρουσιάζει τα σενάρια, την υπόθεση και την αιτιολόγησή τους και τις συνέπειές τους. Θα περιέχει μια σύνοψη που θα παρουσιάζει τις κύριες τάσεις, τον αντίκτυπό τους και τις ανάγκες σε δεξιότητες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαδικτυακό ερωτηματολόγιο

Το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο αποσκοπεί στην αξιολόγηση των αναγκών σε δεξιότητες, των ελλείψεων σε δεξιότητες, των αναγκών σε κατάρτιση και των ελλείψεων σε κατάρτιση στη γεωργία, τη δασοκομία και τη βιοοικονομία, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Στρατηγικό σχέδιο και έκθεση ανάλυσης των ενδιαφερομένων μερών

Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα συνοψίζεται σε μια ολοκληρωμένη έκθεση, μέσω του διαθέσιμου υλικού και των οδηγιών της ΕΕ, των ενώσεων παραγωγών και των βιομηχανιών.